სახელი სერვარო (Cervaro) მომდინარეობს იმ კეთილშობილური ოჯახიდან, რომელიც მე-14 საუკუნეში კასტელო დელა სალას, Monaldeschi della Cervara. შარდონეს ყურძნისა და მცირე რაოდენობით გრეჩეტოს ნაზავი ქმნის ღვინოს, რომელიც დროთა განმავლობაში ძველდება და წარმოადგენს ამ უნიკალური მემკვიდრეობის ელეგანტურობასა და კომპლექსურობას. Cervaro della Sala არის ერთ-ერთი პირველი იტალიური თეთრი ღვინო, რომელიც, მალოლაქტიკური ფერმენტაციის შემდეგ, კასრებში ძველდება. სერვაროს პირველი მოსავალი, რომლისგანაც ღვინო დამზადდა, 1985 წელს იქნა აღებული.
კაპო მარტინო იმ გორაკის სახელია, რომელიც სილვიო ჯერმანმა 1991 წელს იყიდა დოლენია დელ კოლიოს მუნიციპალიტეტში და რომელიც ომის დროს უკვე გამოიყენებოდა სათვალთვალო პუნქტად. ამავე სახელწოდების ვენახი გაშენებული და განახლებული იქნა 7,5 ჰექტარზე 1996 წლიდან 2003 წლამდე, თუმცა, აქ შენარჩუნებულია ტრადიციული ადგილობრივი ჯიშები. დაძველება: „წარმოიშვა იმ იდეიდან, რომ მიგვეღო სხვადასხვა ჯიშის ნაზავი, ტრადიციული გზით ვინიფიკაციის შედეგად, როგორც ამას მამაჩემი ანჯელო აკეთებდა - კანზე ოდნავი მაცერაციით, მუხის კასრებში ფერმენტაციითა და 10 თვის მანძილზე დაძველებით და მოსავლის აღებიდან ორი წლის შემდეგ გამოშვებით“.
ეს 3 ბოთლი აღჭურვილია ორიგინალური ხის საპრეზენტაციო ყუთით. ამ ღვინომ თავისი სახელი მიიღო სანტა მარია სკალა კოელის მონასტრისგან, სადაც ბერები ჩუმად და ყოველდღიურ ლოცვაში ცხოვრობდნენ.
კოტ-დე-ბონის სამხრეთით, ქალაქ ბონიდან არც თუ ისე შორს. ეს არის "კოტ-დე-ბლანის" ("Côte des Blancs") ერთ-ერთი ცნობილი სოფელი, რომელიც აწარმოებს დიდებულ თეთრ ღვინოებს (სხვები: Meursault და Puligny-Montrachet). "ეს შესანიშნავი ღვინის დაგემოვნების არაჩვეულებრივი შესაძლებლობაა. აღმაფრთოვანებელი ღია ოქროსფერი შეფერილობა. წინა პლანზე გამოდის ინტენსიური და ელეგანტური არომატი: კუნელის, გარგლის ნოტები, გადადის თამბაქოს ელფერისკენ. ღვინის დაძველებისას ჩირისა და იშვიათი სანელებლების ნიუანსები ჩნდება. აბრეშუმისებრი ტექსტურა და ტანინის დახვეწილი შტრიხი ღვინოს ჭეშმარიტ პერსონალურობას ანიჭებს. შესანიშნავი გემო. შესანიშნავი თეთრი ბურგუნდი!".
ეს ღვინო შესანიშნავი გამოხატულებაა იმ იგივე სახელწოდების კუნძულისა, საიდანაც ის წარმოიშვა. აღვიძებს ხმელთაშუა ზღვისპირეთის ყველა არომატს, კუნძულის ნიადაგების მინერალურობას და ზღვის ქარების სიმკვეთრეს. გორგონას არომატი მდიდარია როზმარინის, ქონდრის, კუნელის ყვავილებისა და ღვიის მცენარეული ნოტებით, რომლებიც ჰარმონიულად ერწყმიან მწიფე თეთრი ატმის, ანანასისა და კედარის კომპლექსურ ნოტებს, რაც ხანგრძლივი მწიფობის ფაზის შედეგია. ღვინო აქვს სუფთა გემო, ხილის ოდნავ შესამჩნევი სურნელით, რომელიც გარგლის ჯემის გემოს წააგავს. ხანგრძლივ და მიმზიდველ გემოსთან ერთად, გორგონა ამ პატარა, მაგრამ წარმოუდგენლად მრავალფეროვანი კუნძულის აღმოჩენის შესაძლებლობას აძლევს.