Wine has been made in Italy for at least 3,000 years, and today the country is the world's largest wine producer. The local Etruscans and Greek settlers were the first to plant vines here, followed by the Romans who started making wine in the 2nd century BC. Italian wines are typically very food-friendly and pair perfectly with the country's delicious pasta dishes, hearty game and red meat stews, and fresh seafood from the coast. Buy Italian wines online at 8Wines and enjoy our curated selection of hard-to-find wines.
Key Italian Wine Regions
Wine is produced all over Italy and the country has 77 legally-defined appellations or regions which are given the label DOCG (Controlled and Guaranteed Denomination of Origin). Producers must follow strict rules to label their wines under these Italian wine appellations which helps to maintain high quality standards across the country. Key Italian wine regions for red wines include the Piedmont in the north which is home to Barolo and Barbaresco, Veneto which is known for its Amarone, and Tuscany in central Italy. For white wines, look at wine regions in Italy like Soave in Veneto, Le Marche for Verdicchio, and the island of Sardinia for Vermentino.
Italian Grape Varieties
Indigenous Italian wine varieties range from the powerful Nebbiolo used to make Barolo to ethereal and refreshing whites like Pinot Grigio, Verdicchio, and Garganega which is used to make Soave. Other top Italian wine grapesto know include Tuscany's iconic Sangiovese which is grown throughout the country, the humble Glera grape used to make Prosecco, and Primitivo, Negroamaro and Aglianico which make powerful red wines in the southern region of Basilicata and Puglia.
ეს პინო გრიჯიო ხასიათდება ჩალისფერ-მოყვითალო შეფერილობით. მისი ბუკეტი გამოირჩევა ხილის შთამბეჭდავი სურნელებით, გემო კი ატარებს კოლიოს ყველა გასაოცარ თვისებას: შესანიშნავი წონა და სიბლანტე, მინერალიზაცია, პიკანტური, მწკლარტე და ცოცხალი.
ლამაზი ჩალისფერ-მოყვითალო, რასაც მოჰყვება მწიფე ვაშლის მდიდარი არომატი. სრული და კარგად სტრუქტურირებული გემო, რომელიც ასახავს მის სიმძიმესა და ოდნავ შესამჩნევ მინერალურობას.
ლიგეა (Lighea) კაშკაშა ჩალისფერ-მოყვითალოა მომწვანო ელფერით. გვთავაზობს მდიდარ და სურნელოვან თაიგულს, სადაც ფორთოხლის ყვავილის კლასიკური ნოტები შერწყმულია ციტრუსის (კედარი და ბერგამოტი) და ეგზოტიკური ხილის (ლიჩი) ნიუანსებთან. გემო - კვლავ ჩნდება ხილისა და ყვავილოვანი ნოტები, რომლებსაც თან ახლავს შესამჩნევი გამომაცოცხლებელი ძალა, გამოირჩევა გამძლეობითა და სასიამოვნო მინერალური დასრულებით.
რიბოლა ჯიალას ჯიში დიდი ხნის ტრადიციულია ამ ტერიტორიისთვის. მისგან მზადდება თეთრი ჩალისფერი ღვინო, რომელიც გამოირჩევა ყვავილოვანი ნიუანსების სუპერდელიკატური ბუკეტით. მისი გამომაცოცხლებელი სიმწკლარტე და მსუბუქი მჟავიანობა რიბოლა ჯიალას იდეალურ აპერიტივად ხდის.
გარგლის, ატმისა და ციტრუსის მომხიბვლელი არომატი. ბოლოსკენ - ჩირის, პიტნისა და სალბის ბალზამიანი ელფერი. გემოზე: დაბალანსებული და უაღრესად მდგრადი. ხილის ჩირის შეგრძნებები, რომლებსაც ციტრუსოვანი და ეგზოტიკური ხილი ქმნის.
ბრამიტოს აწარმოებენ ვენახებიდან, რომლებიც გარს აკრავს შუა საუკუნეების ციხესიმაგრეს კასტელო დელა სალაში. ერთ-ერთი ჯიში, რომელიც ამ ტერუარში ხარობს, შარდონეა. ვენახები გაშენებულია ნამარხი ქანებით მდიდარ ნიადაგებზე თიხის ძარღვებით, რომლებიც ღვინოს მინერალურობასა და ელეგანტურობას ანიჭებს.