Wine has been made in Italy for at least 3,000 years, and today the country is the world's largest wine producer. The local Etruscans and Greek settlers were the first to plant vines here, followed by the Romans who started making wine in the 2nd century BC. Italian wines are typically very food-friendly and pair perfectly with the country's delicious pasta dishes, hearty game and red meat stews, and fresh seafood from the coast. Buy Italian wines online at 8Wines and enjoy our curated selection of hard-to-find wines.
Key Italian Wine Regions
Wine is produced all over Italy and the country has 77 legally-defined appellations or regions which are given the label DOCG (Controlled and Guaranteed Denomination of Origin). Producers must follow strict rules to label their wines under these Italian wine appellations which helps to maintain high quality standards across the country. Key Italian wine regions for red wines include the Piedmont in the north which is home to Barolo and Barbaresco, Veneto which is known for its Amarone, and Tuscany in central Italy. For white wines, look at wine regions in Italy like Soave in Veneto, Le Marche for Verdicchio, and the island of Sardinia for Vermentino.
Italian Grape Varieties
Indigenous Italian wine varieties range from the powerful Nebbiolo used to make Barolo to ethereal and refreshing whites like Pinot Grigio, Verdicchio, and Garganega which is used to make Soave. Other top Italian wine grapesto know include Tuscany's iconic Sangiovese which is grown throughout the country, the humble Glera grape used to make Prosecco, and Primitivo, Negroamaro and Aglianico which make powerful red wines in the southern region of Basilicata and Puglia.
ფატორია ლე მაესტრელე (Fattoria Le Maestrelle) თანამედროვე წითელი ღვინოა გამორჩეული პერსონალურობით, რომელიც ტოსკანის მშობლიურ რეგიონთან მძლავრ კავშირს გამოხატავს თანამედროვე ინტერპრეტაციით.
Bell'Assai, ლალისფერი იისფერი ანარეკლებით, ასხივებს ფრეზიასა და ლავანდის ინტენსიურ ყვავილოვან ნოტებს, რასაც მოჰყვება მარწყვისა და ალუბლის ხილის არომატები. გემოთი ახალი და სურნელოვანია რბილი ტანინითა და ხილის ნოტების სასიამოვნო შეგრძნებით.
ამ მხარეში მოყვანილი სანჯიოვეზეს ჯიშისთვის დამახასიათებელი თვისებების მქონე, კამპო აი როსო დი მონტალჩინო (Campo ai Sassi Rosso di Montalcino) მზადდება ღრმა ნიადაგებზე მოყვანილი ყურძნისგან. ეს არის ელეგანტური, არომატული ღვინო მსუბუქი, დელიკატური ტანინიანი ტექსტურით.
პიან რომუალდო (Pian Romualdo) პირველად 1961 წელს დამზადდა პრუნოტოს ვენახებიდან მოკრეფილი ყურძნისგან, რომლებიც მდებარეობს მონფორტე დ'ალბას რეგიონში. აქ მოყვანილი ბარბერას ვაზი დიდ სარგებელს იღებს დღისა და ღამის ტემპერატურის მერყეობისგან, რაც ხელს უწყობს პიან რომუალდოს ექსპრესიული სიახლის, პრეციზიული არომატისა და დაძველების შესანიშნავი პოტენციალის განვითარებაში.
სულ ვულკანო (Sul Vulcano), ღია ლალისფერი, გთავაზობთ ელეგანტურ თაიგულს წითელი ხილის (ჟოლო და ალუბალი) ნოტებით, ახალი ბალზამიანი პიტნისა და თეთრი წიწაკის დელიკატური პიკანტური ნიუანსებით. გემო სუფთაა, კარგი სტრუქტურით, სავსეა აბრეშუმისებრი ტანინებით და ხასიათდება დაბალანსებული და მდგრადი დასრულებით.
ღვინო არაჩვეულებრივი ოქროსფერ-ჩალისფერია. მისი სასიამოვნო ხილის არომატი მძლავრი და ხანგრძლივია, ნესვის გამოხატული ელფერით. ხასიათდება მშრალი, რბილი, დაბალანსებული და ხანგრძლივი გემოთი.