Wine has been made in Italy for at least 3,000 years, and today the country is the world's largest wine producer. The local Etruscans and Greek settlers were the first to plant vines here, followed by the Romans who started making wine in the 2nd century BC. Italian wines are typically very food-friendly and pair perfectly with the country's delicious pasta dishes, hearty game and red meat stews, and fresh seafood from the coast. Buy Italian wines online at 8Wines and enjoy our curated selection of hard-to-find wines.
Key Italian Wine Regions
Wine is produced all over Italy and the country has 77 legally-defined appellations or regions which are given the label DOCG (Controlled and Guaranteed Denomination of Origin). Producers must follow strict rules to label their wines under these Italian wine appellations which helps to maintain high quality standards across the country. Key Italian wine regions for red wines include the Piedmont in the north which is home to Barolo and Barbaresco, Veneto which is known for its Amarone, and Tuscany in central Italy. For white wines, look at wine regions in Italy like Soave in Veneto, Le Marche for Verdicchio, and the island of Sardinia for Vermentino.
Italian Grape Varieties
Indigenous Italian wine varieties range from the powerful Nebbiolo used to make Barolo to ethereal and refreshing whites like Pinot Grigio, Verdicchio, and Garganega which is used to make Soave. Other top Italian wine grapesto know include Tuscany's iconic Sangiovese which is grown throughout the country, the humble Glera grape used to make Prosecco, and Primitivo, Negroamaro and Aglianico which make powerful red wines in the southern region of Basilicata and Puglia.
Vie Cave was created after very careful geological and oenological research intended to release the potential of this new variety in the Italian viticultural scene. Malbéc, a French grape, thrives in Maremma’s volcanic soils, prospering in its new terroir. Vie Cave is balanced and soft and it reflects all the charm of the territory where it is produced. The name of the wine is dedicated to the Etruscan Vie Cave, or excavated roads, passageways excavated vertically in cliffs of tuff that surround the estate’s property.
ყურძენს მსუბუქად აშრობენ კარგად ვენტილირებად ოთახებში დაახლოებით 4-5 თვის განმავლობაში, რის შედეგადაც ხდება მისი გემოს, სიტკბოსა და ფერის კონცენტრირება. ზამთარში ყურძენს ჭყლეტენ, ფერმენტაცია იწყება ნატურალური საფუვრით, შემდეგ კი ტკბილს ასხამენ მუხის 500-1000 ლიტრიან კასრებში ფერმენტაციის დასასრულებლად. ღვინო ხის კასრებში 30-36 თვის განმავლობაში, ჩამოსხმამდე მწიფდება.
Maggiarino მოდის ამავე სახელწოდების ფერმის ვენახებიდან - ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი ადგილიდან La Braccesca-ს მამულში. კარგად დაბალანსებული ღვინო გამოხატავს ყურძნის ჯიშის არომატსა და პერსონალურობას თავისი აბრეშუმისებრი ტანინებით, რაც დამახასიათებელია ისტორიული ტოსკანური Nobile di Montepulciano-ს რეგიონისთვის.
Poggio alle Nane - საუკეთესო კაბერნე ფრანკის, კაბერნე სოვინიონისა და კარმენერის ყურძნის მცირე ოდენობის ნაზავი, რომელიც გამოხატავს ამ მამულის ერთ-ერთი საუკეთესო ვენახის უნიკალურ ტერუარს. Poggio alle Nane, ღვინო, რომელიც ხასიათდება არაჩვეულებრივი არომატული კომპლექსურობითა და ელეგანტური ტანინიანი სტრუქტურით.
Castello Nipozzano-ს ემბლემური ღვინო, ისტორიული ფრესკობალდის მამული ფლორენციიდან ჩრდილო-აღმოსავლეთით რამდენიმე კილომეტრში, Nipozzano Riserva არის ტოსკანური მეღვინეობის ტრადიციის და ტერუართან განუყოფელი კავშირის სიმბოლო. ეს არის ელეგანტური და კომპლექსური ღვინო, ხილის და პიკანტური ნოტებით, რომელიც შესანიშნავად ერწყმის ტოსკანურ კულინარიულ ტრადიციას. მაღალი ხარისხის ღვინო, იდეალურია განსაკუთრებული შემთხვევებისთვის, როგორიცაა ოფიციალური ვახშამი ან მნიშვნელოვანი დღესასწაულები. ელეგანტური ხის ყუთი შეიცავს: 2 ბოთლ Frescobaldi Nipozzano Riserva-ს და 2 ჭიქას.
ვინტაჟ ტუნინა (Vintage Tunina) არის ღია ჩალისფერი, ოქროსფერი ანარეკლებით. სუნი - ინტენსიური, ფართო, სუპერელეგანტური და მდგრადია თაფლისა და სოფლის ყვავილების სურნელებით. გემო მშრალია, რბილი, კარგად დაბალანსებული და არაჩვეულებრივი გამძლეობის. უხდება პირველ კერძებს - ტრიუფელის სოკოს, თევზსა და ფრინველს. შესანიშნავად მიდის ახალ ორაგულზე პარმეზანის ყველითა და არტიშოკით. (დანიელ ჩერნილი)