Wine has been made in Italy for at least 3,000 years, and today the country is the world's largest wine producer. The local Etruscans and Greek settlers were the first to plant vines here, followed by the Romans who started making wine in the 2nd century BC. Italian wines are typically very food-friendly and pair perfectly with the country's delicious pasta dishes, hearty game and red meat stews, and fresh seafood from the coast. Buy Italian wines online at 8Wines and enjoy our curated selection of hard-to-find wines.
Key Italian Wine Regions
Wine is produced all over Italy and the country has 77 legally-defined appellations or regions which are given the label DOCG (Controlled and Guaranteed Denomination of Origin). Producers must follow strict rules to label their wines under these Italian wine appellations which helps to maintain high quality standards across the country. Key Italian wine regions for red wines include the Piedmont in the north which is home to Barolo and Barbaresco, Veneto which is known for its Amarone, and Tuscany in central Italy. For white wines, look at wine regions in Italy like Soave in Veneto, Le Marche for Verdicchio, and the island of Sardinia for Vermentino.
Italian Grape Varieties
Indigenous Italian wine varieties range from the powerful Nebbiolo used to make Barolo to ethereal and refreshing whites like Pinot Grigio, Verdicchio, and Garganega which is used to make Soave. Other top Italian wine grapesto know include Tuscany's iconic Sangiovese which is grown throughout the country, the humble Glera grape used to make Prosecco, and Primitivo, Negroamaro and Aglianico which make powerful red wines in the southern region of Basilicata and Puglia.
ტერლანოს DOC-ის ზონაში მონცოკოლოს სამხრეთისკენ მიმავალი ფერდობები არის ციცაბო და მზიანი ვენახების მდებარეობა ზღვის დონიდან 450-დან 650 მეტრამდე სიმაღლეზე, სადაც ყვავის ძალიან საინტერესო პინო ბიანკო. ეს მდიდარი და უაღრესად კომპლექსური ღვინო შთამბეჭდავია თავისი მინერალურობითა და განვითარების მნიშვნელოვანი შესაძლებლობებით და ამით ხაზს უსვამს ამ ჯიშის სრულ პოტენციალს. ამ ღვინის მრავალმხრივი არომატი მომდინარეობს მწიფე ხილის კომბინაციიდან, მათ შორის ნესვის, თეთრი ატმის, მსხლისა და ოქროს გემრიელი ვაშლის, კომშის ჟელეს, გვირილისა და ანანასის არომატით, ერთი მხრივ, და კაჟის მინერალური ნოტებით. სხვა.
ყუთებში მოკრეფილი ყურძენი რჩება "ფრუტაიოში" დეკემბერ/იანვრამდე. წყლის დაკარგვა გაშრობის პერიოდის გამო ხელს უწყობს ყურძნის ყველა ნივთიერების კონცენტრაციას. დუღილი და მაცერაცია ხდება ფოლადის პატარა როფებში; შემდეგ, მუხის 500/1000 ლიტრიან კასრებში ახალ ღვინოს ტოვებენ 18-24 თვის განმავლობაში.
Afix Riesling from Riesling grapes, partly vinified on the skins. It has a brilliant straw-yellow colour with light greenish highlights; its aroma is very intense and persistent, lightly aromatic and characteristic of the grape variety: pleasantly fruity. Its taste is crisp, fresh, and very well balanced due to its soft texture and lively vigour.
This is the number one sparkling wine from the Bortolomiol traditional line. The Roman numeral on the bottle and the name Prior bear testament to the fact that Giuliano Bortolomiol had the intuition to create a brut Prosecco at a time when it was only ever an extra dry. Prior symbolises Giuliano’s pioneering spirit and his belief in Prosecco di Valdobbiadene (now Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg) and in the Martinotti Charmat sparkling wine-making method with fermentation in an autoclave, also known as the Italian Method.
The Senior is the Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg par excellence. Its Latin name is as clear to everyone around the world as the name Prosecco. For some and for a long time the sparkling Prosecco couldn’t be anything more than extra dry for its natural sweetness and sugar residue. Now that Bortolomiol have different versions of Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg in their traditional line, the number “II” on the bottle signifies that this is the second on the scale between the driest and softest. It’s called Senior because it was the first.