Wine has been made in Italy for at least 3,000 years, and today the country is the world's largest wine producer. The local Etruscans and Greek settlers were the first to plant vines here, followed by the Romans who started making wine in the 2nd century BC. Italian wines are typically very food-friendly and pair perfectly with the country's delicious pasta dishes, hearty game and red meat stews, and fresh seafood from the coast. Buy Italian wines online at 8Wines and enjoy our curated selection of hard-to-find wines.
Key Italian Wine Regions
Wine is produced all over Italy and the country has 77 legally-defined appellations or regions which are given the label DOCG (Controlled and Guaranteed Denomination of Origin). Producers must follow strict rules to label their wines under these Italian wine appellations which helps to maintain high quality standards across the country. Key Italian wine regions for red wines include the Piedmont in the north which is home to Barolo and Barbaresco, Veneto which is known for its Amarone, and Tuscany in central Italy. For white wines, look at wine regions in Italy like Soave in Veneto, Le Marche for Verdicchio, and the island of Sardinia for Vermentino.
Italian Grape Varieties
Indigenous Italian wine varieties range from the powerful Nebbiolo used to make Barolo to ethereal and refreshing whites like Pinot Grigio, Verdicchio, and Garganega which is used to make Soave. Other top Italian wine grapesto know include Tuscany's iconic Sangiovese which is grown throughout the country, the humble Glera grape used to make Prosecco, and Primitivo, Negroamaro and Aglianico which make powerful red wines in the southern region of Basilicata and Puglia.
Vignaferrovia იწარმოება მხოლოდ საუკეთესო მოსავლისგან, რომელსაც იღებენ 4 ჰექტრის (10 აკრის) ფართობის პატარა ნაკვეთზე, მე-19 საუკუნის რკინიგზის სადგურის მიმდებარედ გაშენებული ვენახიდან. ნიადაგი, ძირითადად, წარმოდგენილია კირქვიანი თიხით, პატარა ზომის ქვების ხშირი ჩანართებით. ღვინო ელეგანტური და მიმზიდველია, ხასიათდება მკვრივი ტანინიანი სტრუქტურით, რომელსაც კარგად ავსებს გამომაცოცხლებელი ძალა და სიტკბო. Vignaferrovia-ს პირველი მოსავალი, რომლისგანაც ღვინო დაამზადეს, 2004 წელს იქნა აღებული. ღვინო არ დაუწურავთ 2005, 2008 და 2011 წლებში.
კაბერნე სოვინიონის, მერლოს, კაბერნე ფრანკის და, ზოგჯერ, მცირე რაოდენობით პეტი ვერდოს ნაზავი, რომელიც საუკეთესოდ წარმოაჩენს ბოლჰერის ტერუარის კომპლექსურობასა და ელეგანტურობას. ეს ღვინო იწარმოება 1990 წლიდან იმ ალუვიურ ნიადაგებზე მდებარე ვენახებში მოკრეფილი ყურძნისგან, რომელთა შემადგენლობა მერყეობს თიხნარ-ქვიშნარიდან თიხნარამდე კლდოვანი დეპოზიტებით, რომლებიც ცნობილია, როგორც "Scheletro".
ამ მამულის უმაღლეს ბორცვებზე, რომელიც ღვინოს 1800-იანი წლებიდან აწარმოებს, არის სანჯიოვეზეს პატარა ვენახი, რომელიც, თავის მხრივ, არაჩვეულებრივ ემოციებს გვანიჭებს. 450 მეტრის სიმაღლე, შუადღის ცხელი მზის ზემოქმედება, მერგელიანი ნიადაგები და ხმელთაშუა ზღვის ქარების სიუხვე ბრუნელო რიზერვას ღვინოს უდიდეს ელეგანტურობას, ხასიათსა და ხანგრძლივობას ანიჭებს.
მომწონს ის ფაქტი, რომ ათასწლეულების წინ ეს მიწა ზღვამ დაფარა. შემდეგ, 700 წლის წინ, ჩემმა წინაპრებმა ამ ქვიშიან, თიხით მდიდარ ტერუარებზე პირველი ვაზი გააშენეს, რითაც დაიწყო ჩვენი, როგორც მეღვინეების ისტორია. დღეს აქ იწარმოება ჯირამონტე, ღვინო, რომელსაც აქვს თანამედროვე ხასიათი, მაგრამ მაინც ამ მიწის ისტორიისა და ბუნების ერთგული რჩება.
ვილა ანტინორი, ანტინორის ოჯახის საფირმო ღვინო, პირველად 1928 წელს დაამზადა მარკიზ ნიკოლო ანტინორიმ, პიერო ანტინორის მამამ; განსაკუთრებული ღვინო, რომელიც, როგორც არცერთი სხვა, საუკეთესოდ წარმოადგენს ოჯახის ისტორიას, იდენტობასა და მარადიულობას. "ვილა ანტინორი არის სისხლით ტოსკანური წითელი […], რომლის ყურძენი იზრდება, მწიფდება და იკრიფება ჩვენი ტოსკანური მამულებიდან, რის შემდეგაც ექვემდებარება ფერმენტირებასა და დაძველებას ანტინორის ოჯახის მამულებში". პიერო ანტინორი.
ეს ღვინო შესანიშნავი გამოხატულებაა იმ იგივე სახელწოდების კუნძულისა, საიდანაც ის წარმოიშვა. აღვიძებს ხმელთაშუა ზღვისპირეთის ყველა არომატს, კუნძულის ნიადაგების მინერალურობას და ზღვის ქარების სიმკვეთრეს. გორგონას არომატი მდიდარია როზმარინის, ქონდრის, კუნელის ყვავილებისა და ღვიის მცენარეული ნოტებით, რომლებიც ჰარმონიულად ერწყმიან მწიფე თეთრი ატმის, ანანასისა და კედარის კომპლექსურ ნოტებს, რაც ხანგრძლივი მწიფობის ფაზის შედეგია. ღვინო აქვს სუფთა გემო, ხილის ოდნავ შესამჩნევი სურნელით, რომელიც გარგლის ჯემის გემოს წააგავს. ხანგრძლივ და მიმზიდველ გემოსთან ერთად, გორგონა ამ პატარა, მაგრამ წარმოუდგენლად მრავალფეროვანი კუნძულის აღმოჩენის შესაძლებლობას აძლევს.