Wine has been made in Italy for at least 3,000 years, and today the country is the world's largest wine producer. The local Etruscans and Greek settlers were the first to plant vines here, followed by the Romans who started making wine in the 2nd century BC. Italian wines are typically very food-friendly and pair perfectly with the country's delicious pasta dishes, hearty game and red meat stews, and fresh seafood from the coast. Buy Italian wines online at 8Wines and enjoy our curated selection of hard-to-find wines.
Key Italian Wine Regions
Wine is produced all over Italy and the country has 77 legally-defined appellations or regions which are given the label DOCG (Controlled and Guaranteed Denomination of Origin). Producers must follow strict rules to label their wines under these Italian wine appellations which helps to maintain high quality standards across the country. Key Italian wine regions for red wines include the Piedmont in the north which is home to Barolo and Barbaresco, Veneto which is known for its Amarone, and Tuscany in central Italy. For white wines, look at wine regions in Italy like Soave in Veneto, Le Marche for Verdicchio, and the island of Sardinia for Vermentino.
Italian Grape Varieties
Indigenous Italian wine varieties range from the powerful Nebbiolo used to make Barolo to ethereal and refreshing whites like Pinot Grigio, Verdicchio, and Garganega which is used to make Soave. Other top Italian wine grapesto know include Tuscany's iconic Sangiovese which is grown throughout the country, the humble Glera grape used to make Prosecco, and Primitivo, Negroamaro and Aglianico which make powerful red wines in the southern region of Basilicata and Puglia.
არომატისა და გემოს პროფილი არის მწიფე, შავი ხილის ჰარმონიული ნაზავი, მათ შორის მაყვალი, ქლიავი და კასი, და თან ახლავს ძირტკბილას, ვანილისა და ტყავის ნიუანსები.
მილე ე უნა ნოტე (Mille e una Notte), ინტენსიური ლალისფერი, წარმოადგენს კომპლექსურ თაიგულს, რომელიც ხასიათდება წითელი (ალუბლის) და შავი (მაყვლის) ხილის ნოტებით, გამომაცოცხლებელი ბალზამის (ევკალიპტი) და პიკანტური ნიუანსებით (შავი პილპილი), რომლებიც კიდევ უფრო გაძლიერებულია ვანილის დელიკატური ელფერით. გემოზე რბილი და მოცულობითია, არაჩვეულებრივი სტრუქტურით და ტანინებით, მომწიფებული და დახვეწილი. გემო შესამჩნევად გამძლე და ხანგრძლივია.
Boscareto from Serralunga d'Alba smells intensely of leather and liquorice, dried flowers and undergrowth, straightforwardly the round, fragrant taste follows its way into the persistent final.
კაბერნესა და პეტი ვერდოს რიგებს შორის სეირნობისას ყოველთვის მახსენდება, რომ 150 წლის წინ ჩემმა წინაპრებმა პირველად დარგეს ეს ჯიშები და ოცნებობდნენ შესანიშნავი ღვინის დაყენებაზე. ეს ოცნება ახდა 1983 წელს Mormoreto Cru-სთან ერთად - ძლიერი, ღრმა, ჰარმონიული ხასიათის ღვინო. 2013 წლიდან სანჯიოვეზეს მცირე რაოდენობით დამატებამ კიდევ უფრო გაზარდა მისი ელეგანტურობა.
ვილა ანტინორი, ანტინორის ოჯახის საფირმო ღვინო, პირველად 1928 წელს დაამზადა მარკიზ ნიკოლო ანტინორიმ, პიერო ანტინორის მამამ; განსაკუთრებული ღვინო, რომელიც, როგორც არცერთი სხვა, საუკეთესოდ წარმოადგენს ოჯახის ისტორიას, იდენტობასა და მარადიულობას. "ვილა ანტინორი არის სისხლით ტოსკანური წითელი […], რომლის ყურძენი იზრდება, მწიფდება და იკრიფება ჩვენი ტოსკანური მამულებიდან, რის შემდეგაც ექვემდებარება ფერმენტირებასა და დაძველებას ანტინორის ოჯახის მამულებში". პიერო ანტინორი.