Spain is the world's second largest wine producer, making everything from fruity and affordable crowd pleasers to fine wines that can age for decades. It is thought the Phoenicians first introduced winemaking some 3000 years ago and the Romans later expanded the practice throughout the Iberian Peninsula. Today, there are 138 identifiable Spanish wine regions.
Key Spanish Wine Regions
Spain is best known for its red wines from the rival regions of Rioja and Ribera del Duero. This vast and diverse winemaking nation also boasts numerous other regions which are well worth exploring. Great examples include Priorat in Catalunya, Jumilla in the south, and Toro which are all known for their powerful reds. Top Spanish white wine regions include Rueda and Rias Baixas in Galicia. The iconic Spanish sparkling wine Cava is largely produced in the Penedes region of Catalunya, while the southern city of Jerez de la Frontera is known for its fortified Sherry.
Spanish Grape Varieties
The most famous, and probably the best Spanish red wine is Tempranillo which is planted all over the country, including in Rioja and Ribera del Duero. Other important red wine varieties include Garnacha, Carinena, and Monastrell. White wines are commonly made from local grapes like Verdejo, Albarino, and Godello. Spanish wines are very food friendly, pairing well with the country's cured meats, aged cheeses like Manchego, and fresh seafood from the Spanish coast.
Only the very best wines reveal their secrets to truly reflect their origin. Celeste Reserva is the jewel in the crown of the Pago del Cielo wine range. This limited edition, modern-style wine is fresh and aromatic, aged for 15 months in French and American oak barrels and a minimum of 12 months in the bottle.
მაცოცხლებელი, სრულყოფილი, მომრგვალებული და კარგად დაბალანსებული გემო რბილი ტანინებით, მუქი ალუბლისა და წითელი ხილის ნოტებით, მუხის ნიუანსებითა და მსუბუქი სანელებლების ელფერით.
გარნაჩას ყურძენი მოდის მცირე ნაკვეთებიდან, მცირე მოსავლებით, რომლებსაც ხელით კრეფენ, შემდეგ კი ფერმენტაციისთვის ცალ-ცალკე ათავსებენ პატარა ავზებში. მალოლაქტური დუღილის შემდეგ ღვინოს 22 თვის განმავლობაში აძველებენ ფრანგული მუხის კასრებში.
Salmos is a tribute to the monks of the Carthusian Monastery of Scala Dei, who arrived in Priorat in 1194 and introduced winegrowing there. It is made from grapes mostly sourced from our La Giberga vineyard in Porrera, a scenic spot featuring terraces standing on llicorella slate soils, with strong temperature fluctuations between day and night, contributing to the allure of this wine.
ღვინის გამომაცოცხლებელი ხილის გემო, რომელიც მიმზიდველია ხილისა და სანელებლების შერწყმული ნოტების სიღრმის წყალობით . მდგრადი გემო, რომელსაც ღვინო ტოვებს, შეიცავს მინერალებისა და კვამლის ნიუანსებს.