Spain is the world's second largest wine producer, making everything from fruity and affordable crowd pleasers to fine wines that can age for decades. It is thought the Phoenicians first introduced winemaking some 3000 years ago and the Romans later expanded the practice throughout the Iberian Peninsula. Today, there are 138 identifiable Spanish wine regions.
Key Spanish Wine Regions
Spain is best known for its red wines from the rival regions of Rioja and Ribera del Duero. This vast and diverse winemaking nation also boasts numerous other regions which are well worth exploring. Great examples include Priorat in Catalunya, Jumilla in the south, and Toro which are all known for their powerful reds. Top Spanish white wine regions include Rueda and Rias Baixas in Galicia. The iconic Spanish sparkling wine Cava is largely produced in the Penedes region of Catalunya, while the southern city of Jerez de la Frontera is known for its fortified Sherry.
Spanish Grape Varieties
The most famous, and probably the best Spanish red wine is Tempranillo which is planted all over the country, including in Rioja and Ribera del Duero. Other important red wine varieties include Garnacha, Carinena, and Monastrell. White wines are commonly made from local grapes like Verdejo, Albarino, and Godello. Spanish wines are very food friendly, pairing well with the country's cured meats, aged cheeses like Manchego, and fresh seafood from the Spanish coast.
Primer Rosé - მარკიზ დე მურიეტას საუკუნოვანი მეღვინეობის უახლესი სამკაული. დაიბადა 2015 წელს რამდენიმეწლიანი კვლევის შემდეგ. ეს არის ერთადერთი ვარდისფერი ღვინო, რომელიც ესპანეთში მზადდება მთლიანად მარცულოს ყურძნისგან. მის ექსკლუზიურ შეფუთვასა და დელიკატურ ფერს მიღმა აღმოვაჩენთ არაჩვეულებრივი პერსონალურობის, დახვეწილობის, მაცოცხლებლობისა და ელეგანტურობის მქონე ვარდისფერ ღვინოს. ავლენს დაძველების პოტენციალს. საერთაშორისო კრიტიკოსების მიერ აღიარებული, ის პოზიციონირებულია ყველაზე პრესტიჟული ვარდისფერი ღვინოების პოდიუმზე.
სანელებლები, კედარი, ტოსტი და შოკოლადი შერწყმულია მაყვალსა და ქლიავთან. იწვევს წვნიანი მწიფე ქლიავისა და ტექსტურული მიწიერი შოკოლადის შეგრძნებას. ტანინების გემო ბოლიში იგრძნობა. კომპლექსური ღვინო არაჩვეულებრივი ბალანსით, კონცენტრაციითა და ხანგრძლივი გემოთი.
Pazo de Barrantes-ისა და მისი 12 ჰექტარი მიწის ნაკვეთის ბუკოლური ატმოსფერო აისახება ყურძნის განვითარებაზე, რომელიც ამდიდრებს მას სხვადასხვა ესენციებით. ამ ყურძნიდან ვიღებთ ალბარინიოს მისი უნიკალური პერსონალურობით და ჯიშის ძლიერი ხასიათით. პასო ბარანტესი დაძველების შესანიშნავ პოტენციალს ფლობს. ეს ღვინო განსაკუთრებული ტერუარისა და ზედმიწევნითი მეღვინეობის შედეგია. თეთრი ღვინო, რომელიც სასიამოვნო შეგრძნებებს იწვევს ინტენსიური ყვავილოვანი, ხილისა და ბალზამის არომატებით. გემოთი ელეგანტურად მაცოცხლებელია და გვაოცებს თავისი გასტრონომიული მრავალფეროვნებით. Pazo Barrantes Albariño არის იდეალური ბალანსი ხანგრძლივ და მყისიერ სიამოვნებას შორის.
ეს არის ინტენსიურად არომატული ღვინო, გამორჩეული ხილის ნოტებით (მწვანე ვაშლი და ლიმონის კანი) თივის სუფთა ტონებით. იდეალური არჩევანია როგორც აპერიტივი ან უმი, მოხარშული ან შემწვარი ზღვის პროდუქტების შესახამებლად.
Sappy and expansive on the palate, offering intense red and blue fruit and floral pastille flavors and an emerging exotic spice note. The impressively long, mineral- and floral-tinged finish is shaped by fine-grained tannins that slowly fade away.