Spain is the world's second largest wine producer, making everything from fruity and affordable crowd pleasers to fine wines that can age for decades. It is thought the Phoenicians first introduced winemaking some 3000 years ago and the Romans later expanded the practice throughout the Iberian Peninsula. Today, there are 138 identifiable Spanish wine regions.
Key Spanish Wine Regions
Spain is best known for its red wines from the rival regions of Rioja and Ribera del Duero. This vast and diverse winemaking nation also boasts numerous other regions which are well worth exploring. Great examples include Priorat in Catalunya, Jumilla in the south, and Toro which are all known for their powerful reds. Top Spanish white wine regions include Rueda and Rias Baixas in Galicia. The iconic Spanish sparkling wine Cava is largely produced in the Penedes region of Catalunya, while the southern city of Jerez de la Frontera is known for its fortified Sherry.
Spanish Grape Varieties
The most famous, and probably the best Spanish red wine is Tempranillo which is planted all over the country, including in Rioja and Ribera del Duero. Other important red wine varieties include Garnacha, Carinena, and Monastrell. White wines are commonly made from local grapes like Verdejo, Albarino, and Godello. Spanish wines are very food friendly, pairing well with the country's cured meats, aged cheeses like Manchego, and fresh seafood from the Spanish coast.
The wine has a deep garnet to cherry red color in the glass with ripe, rust-red highlights on the rim. On the nose, elegant aromas of precious woods on a background of dark fruits and spices. The palate is also very elegant, complex and typical of the grape variety - softly balanced with harmoniously integrated tannins and delicately spicy roasted notes that linger on the finish.
Grans Muralles is the first example of a passion project started in the early 1980s to recover ancestral Catalan varieties that had fallen into oblivion. The Garró and Querol varieties are true oenological treasures that were grown by our forebears. Together with Cariñena, Garnacha, and Monastrell, they embody the spirit of this unique wine. What makes this wine so extraordinary, however, is not only these indigenous varieties but the influence of the vineyard’s singular slate and granite soils. The final result is a sublime, balanced wine with an unmistakable identity, which brings to mind authentic, austere, and time-honoured ancestral winemaking.
საუკეთესო ხილის შენარჩევი, რომელიც იზრდება ზღვის დონიდან 465 მეტრზე გაშენებული კანახას ძველ 9-ჰექტრიან (22 აკრიან) ვენახებში, ჩვენს 300 ჰექტარ იგაის მამულში (რიოხა ალტა). მისი ნიადაგი ძირითადად რკინა-თიხნარია, ქვიანი ზედა ფენით, რაც ხელს უწყობს ოპტიმალურ დამწიფებას. ჩვენ ვარჩევთ პატარა ზომის კენკრიან მტევნებს, რათა ერთი ვაზიდან მხოლოდ ერთი კილოგრამი ვაწარმოოთ.
გარნაჩას ყურძენი მოდის მცირე ნაკვეთებიდან, მცირე მოსავლებით, რომლებსაც ხელით კრეფენ, შემდეგ კი ფერმენტაციისთვის ცალ-ცალკე ათავსებენ პატარა ავზებში. მალოლაქტური დუღილის შემდეგ ღვინოს 22 თვის განმავლობაში აძველებენ ფრანგული მუხის კასრებში.
უნიკალური ღვინო, რომელიც შექმნილია ჭეშმარიტი გურმანებისთვის. დახვეწილი და სტრუქტურირებული არაჩვეულებრივი სიმდიდრითა და არომატით, ნაზი, დაბალანსებული და უკიდურესად ელეგანტური.
The Mas La Plana is a deep dense cherry colour, with a touch of mahogany. It has a wonderfully intense bouquet typical of this vineyard: hints of cranberries, cherries and truffles, with an incense-like quality developed during ageing in wood. It has a full, elegant and pronounced finish, befitting a wine of this quality.